Araştırma Alanları ve Projeler

Limak Çimento Ar-Ge ve İnovasyon biriminin faaliyet alanları en genel kapsamıyla yeni bir ürün üretilmesi ve yeni yöntem geliştirilmesi, maliyet düşürücü ve kalite yükseltici yeni teknolojilerin uygulanması, yeni teknolojilerin mevcut teknolojilere entegre edilmesi, ulusal ve uluslararası bazda yeni teknolojilere dayalı yeni ürün/üretim süreci olarak sıralanabilir. Özel olarak bakıldığında ise nihai hedef yenilikçi ve çevreye duyarlı yeşil çimento ve beton üretimini sağlamak ve sürdürmektir. Bu hedefe ulaşırken endüstriyel simbiyoz kapsamında döngüsel ekonomiye destek vermek amacıyla diğer enerji yoğun sektörler ile iş birliği, üretim sistemi optimizasyonu kapsamındaki enerji verimliliği konularında teknoloji geliştiriciler ile ortak çalışmalar ve özellikle dijital dönüşüm süreçlerini eksiksiz yönetmek için bilgi sağlayıcılar ile beraber yürütülen yönetimsel süreçler kullanılan başlıca yöntemler olarak sıralanabilir. Karbon yakalama ve sıfır atık yaklaşımı ile 2050 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda emisyonları azaltmak için gerekli olan politikalar için yapılacak olan çalışmalar da en önemli çalışma alanlarının başında gelmektedir. Limak Çimento, Ar-Ge Merkezi (LCTO) ile çimento sektöründe sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ilkelerine uygun olarak yeşil dönüşüme öncülük etmektedir. Bu çalışmalar, Limak Çimento’nun sıfır karbon emisyon hedefini gerçekleştirme taahhüdünün önemli bir parçasıdır.

3 Boyutlu Beton Çalışmaları
Ar-Ge Merkezi yürütmüş olduğu Ar-Ge çalışmalarından çıkan iklim değişikliği ile mücadele yolunda 3 boyutlu beton yazıcılarında kullanıma uygun yenilikçi baskılanabilir harç serisinin ilk ürünü olan Limak Cement 3DC-101 lansmanını 2023 yılında gerçekleştirdi. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedefleyen inovatif çalışmalar kapsamında tasarlanmış ürün, karbon salımı konusunda da avantaj sağlamaktadır. Limak Cement 3DC ile inşaat endüstrisinde karmaşık tasarımlar, hızlı inşa ve düşük maliyetler elde etme potansiyelini ortaya çıkararak 3 boyutlu beton baskılama teknolojisinin hassasiyetini ve verimliliğini, yenilikçi olarak tasarlanmış Limak Cement 3DC-101’in sağladığı faydalar ile birleştiriyor. Bu yeni ürünümüz ile sürdürülebilir ve çevre dostu yaşam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlanırken, ülkemizin gerçeği olan deprem riski de gözetilerek ürünün inovasyon çalışmalarına devam edilecektir.
Hidrojen Çalışmaları
Limak Çimento ve Fransa merkezli dünya devi Air Liquide, Türkiye’de çimento sektöründe karbon sıfır üretime geçilmesi için yeşil hidrojen ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla stratejik ortaklık kurdu. Hidrojen karışımlı ilk yakıt beslemesi, Limak’ın Ankara’daki çimento fabrikasında başarıyla gerçekleştirildi. Limak Çimento’nun, Polatlı Anka fabrikasında gerçekleştirilen test fazında, hidrojen karışımlı yakıt çimento döner fırınında başarıyla test edildi. Türkiye çimento sektöründe bir ilk olan projede, test yakıtı olarak Air Liquide tarafından sağlanan ve gelecekte yeşil hidrojene dönüştürülebilecek 'gri hidrojen’ kullanıldı. Bu sayede Türkiye'de ilk kez hidrojen karışımlı yüzde 50 iklim-nötr bir yakıt karışımı test edildi. Uygulama aynı zamanda çimento döner fırın ana brülörü yerine giriş yanma odasına hidrojen içerikli karbon nötr yakıt beslemesi yönü ile de dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
İnşaat Yıkıntı Atıkları
Limak Çimento Ar-Ge Merkezi (LCTO) olarak 2018 yılından bu yana İnşaat ve Yıkıntı Atıkları (İYA) üzerine çalışmalar yürütülmektedir. 2018’de Ulusal Teknik Onay (UTO) ve Uluslararası Teknik Onay (ETA) belgeleri alınarak dip küllü çimento üretimiyle alternatif katkı malzemelerinin çimento üretiminde kullanılabileceği kanıtlanmış, ardından İYA araştırmalarına hız verilmiştir. 6 Şubat depremleri sonrası Ar-Ge çalışmaları deprem bölgelerini temel alacak şekilde yeniden şekillendirilmiştir. 

31.12.2023’te yürürlüğe giren TS EN 197-6 standardı ile İYA’nın beton agregası olmanın ötesinde, çimento üretiminde alternatif mineral katkı olarak kullanımı mümkün hale gelmiştir. Bu sayede atıklar döngüsel ekonomi modeliyle sektöre kazandırılarak atık miktarı ve karbon ayak izi azaltılırken, yeni geri dönüşüm tesisleri ile istihdam sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Hatay’daki UNDP İYA ayrıştırma tesisinden alınan malzemelerle ön çalışmalar tamamlanmış ve Türkiye’de ilk kez TS EN 197-6 standardına uygun olarak CEM II/A-M (F-V) 52.5 N tipi çimento üretiminde mineral katkı olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın stratejik önemi yüksek olup, endüstriyel ölçekli üretim Limak Çimento’nun Kilis fabrikasında gerçekleştirilmiştir. 

Bu projeyle, Türkiye’de ilk kez İYA içeren çimento üretiminde Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) yükseltilmiş olup, klinker ikame oranlarının artırılması hedeflenmektedir. Yüksek mukavemetli, çevre dostu ve düşük karbon ayak izine sahip bu ürün ile doğal kaynakların korunmasına katkı sağlanmaktadır. 

Ayrıca, LCTO’nun Ar-Ge çalışmaları İYA kullanımını sadece çimento ve hazır betonla sınırlandırmayarak, 3D beton baskı teknolojisine de taşımaktadır. 3 boyutlu yazıcı harçları ile hızlı inşaat süreleri, tasarım esnekliği ve malzeme israfının azaltılması gibi avantajlar sunarak, düşük karbonlu ve sürdürülebilir yapı uygulamalarının önünü açmaktadır.
Limak Çimento, Horizon Europe tarafından fonlanan ERA-MIN3 programı (2024-2027) kapsamındaki VALOR WASTE “Valorisation and Integration of Extractive Waste Towards the Sustainability of RawMaterials Industry” isimli projede partner olarak görev almaktadır.

Proje kapsamında, maden atıklarının inşaat malzemelerine veya kimyasal ürünlere dönüştürülmesi için çeşitli değerlendirme proseslerinin uygulanması planlanmaktadır. Limak Çimento, bu kapsam içerisinde ilk etapta, maden atıklarının fiziksel ve kimyasal özelliklerini göz önünde bulundurarak düşük karbonlu çimento ürün tasarımını gerçekleştirecektir. Ürün tasarım çalışması sürecinde, mevcut standartlar kapsamındaki teknik gereksinimlere uygun bir çalışma metodolojisi takip edilecektir. Ürün tasarım çalışması neticesinde; teknik, maliyet ve pazar faktörlerine dayalı olarak nihai ürün belirlenecek ve bu ürün gerçek ölçekte üretilecektir.